Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Onafhankelijkheidsdag in Indonesië

Panjat Pinang tijdens Onafhankelijkheidsdag in Indonesië

17 augustus is een nationale feestdag in Indonesië, want op deze datum werd in 1945 het Indonesische volk onafhankelijk verklaard, na 300 jaar Nederlandse koloniale heerschappij. Na een jarenlange meedogenloze guerrillastrijd werd op Onafhankelijkheidsdag de Republiek Indonesië geboren.


De onafhankelijkheidsverklaring werd voorgelezen door de Indonesische leiders Soekarno-Hatta bij Gedung Proklamasi in Jalan Pegangsaan Timur (nu Jalan Proklamasi) in Centraal-Jakarta, waarna de kreet ‘Merdeka‘ (Vrijheid) door het hele land werd gescandeerd. Echter pas in 2005 heeft Nederland verklaard dat het de datum van 17 augustus 1945 accepteren als de datum van de onafhankelijkheid van Indonesië.

Onafhankelijkheidsdag

Ieder jaar wordt Onafhankelijkheidsdag (oh Hari Proklamasi) herdacht in formele ceremonies en levendige feesten over de gehele archipel. Dorpen en steden in het hele land maken zich vaak al weken van te voren op voor Onafhankelijkheidsdag met kleurrijke feesten en diverse evenementen. Zo zijn er o.a. gratis concerten, sportwedstrijden, optochten met fanfares en praalwagens en kunst performances. Het hele land krijgt een rode en witte tint en de woorden ‘Dirgahayu Republik Indonesia‘ (Lang leve de Republiek Indonesië!) zijn overal zichtbaar.


Het hoogtepunt en meest plechtige moment van Onafhankelijkheidsdag is het hijsen van de vlag op het Merdeka Paleis in Jakarta, wanneer de tekst van de proclamatie van de onafhankelijkheid ook wordt voorgelezen om 10.00 uur. De ceremonies worden geleid door de president en vice-president en bijgewoond door het kabinet, militairen, familieleden van de huidige en vorige presidenten, diplomatieke corpsen en geëerde gasten.


Terwijl de plechtige ceremonies plaatsvinden, is er in veel buurten spel en plezier voor de kinderen, met o.a. krupuk eetwedstrijden, versierde fietsen, wedstrijden en andere spelletjes. Vrouwen zijn druk in de weer om te zien wie de lekkerste Nasi Tumpeng (ceremoniële rijst) kan bereiden en een andere populaire wedstrijd is het Panjat Pinang, ofwel een palmboom klimwedstrijd. Hierbij is een paal ingevet met een mengsel van klei en olie en worden er in de top prijzen opgehangen zoals fietsen of tv’s. Bereik je de top, dan win je een prijs, maar het moge duidelijk zijn dat dit niet eenvoudig is in deze gladde, modderige paal, waarbij zowel kinderen als volwassenen door elkaar klimmen. Het levert in ieder geval een hoop vrolijkheid op, bij zowel het publiek als de klimmers!