Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Geschiedenis van Indonesië

De Java-Man

Prehistorie

De Indonesische archipel wordt al sinds de prehistorie bewoond. De Java-Man of Pithecanthropus erectus (rechtopstaande aapmens) is de oudst bekende inwoner, meer dan een miljoen jaar geleden. Meer recentere prehistorische soorten op de Indonesische eilanden zijn de nog steeds omstreden Homo floresiensis, de Flores hobbits of dwerg mensen.


Chinese kronieken vermelden dat er al sinds de eerste eeuw na Christus handel werd gevoerd tussen India, China en Indonesië. Het krachtige maritieme rijk van Criwijaya met de hoofdstad rondom Palembang in het zuiden van Sumatra, was het centrum om het Boeddhisme te leren en stond bekend om zijn rijkdom. Het regeerde over de Sumatra zee en de Straat van Malacca van de 7e tot de 13e eeuw. In de 8e-9e eeuw werd de prachtige boeddhistische Borobudur tempel in Midden-Java gebouwd door de Sailendra Dynastie van het Mataram koninkrijk, gevolgd door de bouw van de elegante hindoeïstische Prambanan tempel gebouwd door Koning Civaistic Rakai Pikatan van de Sanjaya lijn.


Van 1294 tot de 15e eeuw hield het machtige Majapahit Koninkrijk in Oost-Java suzereiniteit over een groot deel van deze archipel. Ondertussen bloeiden grote en kleine sultanaten op, op vele van de eilanden van de archipel, van Sumatra tot Java en Bali, naar Kalimantan, Sulawesi, Ternate en de Molukken.


In de 13e eeuw vond de Islam haar weg naar Indonesië, via de de handelsroute van India en vandaag de dag is de Islam de godsdienst van een meerderheid van de bevolking.


Door de geschiedenis heen, hebben handelaren verschillende grote godsdiensten naar de archipel gebracht, waaronder het Boeddhisme, het Hindoeïsme en de Islam. Deze godsdiensten hebben de cultuur van dit land en de manier van leven diep beïnvloed. Toch is Indonesië nooit door India of China veroverd, totdat de Europeanen hier kwamen en de eilanden koloniseerden.

Koloniale oorlog in Indonesië

Kolonies

Marco Polo was de eerste Europeaan die voet zette op Sumatra. Later kwamen de Portugezen en Spanjaarden hier tijdens hun zoektocht naar de Spice Eilanden, zeilend rond Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika. In 1596 gooiden de eerste Nederlandse schepen hun ankers uit aan de oevers van West-Java na een lange reis. De drie daarop volgende eeuwen hebben de Nederlanders de archipel geleidelijk gekoloniseerd, tot het bekend werd als Nederlands-Indië.


Al snel ontstond er door het hele land opstand tegen de kolonisten. De Indonesische jongeren zwoeren in hun ‘Jeugd Belofte’ in 1928 samen om ‘één Land, één Natie en één Taal: Indonesië’ te bouwen ongeacht ras, religie, taal of etnische achtergrond op het grondgebied dat toen bekend stond als Nederlands-Indië.

Onafhankelijkheid

Uiteindelijk riep het Indonesische volk hun onafhankelijkheid uit door hun leiders Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945, na de nederlaag van de Japanners in de Tweede Wereldoorlog. Vrijheid werd echter niet zo makkelijk toegekend. Pas na jaren van bloedige gevechten heeft de Nederlandse overheid in 1950 uiteindelijk de onafhankelijkheid van Indonesië officieel erkent.


Jakarta, gelegen aan de noordkust van West-Java is de hoofdstad van de Republiek Indonesië. Hier is de regering van Indonesië gevestigd en vind je tevens het zakelijke en financiële centrum van het land. De stad is een grote, moderne metropool met meer dan 9 miljoen inwoners met allerlei verschillende etnische groepen uit de archipel.


Tegenwoordig heeft Indonesië de derde grootste democratie ter wereld, na zes decennia van vrijheid. Ondanks dat het land geconfronteerd wordt met de huidige wereldwijde financiële crisis, is het land erin geslaagd om een ​​positieve economische groei door te maken en is het internationaal gerespecteerd voor haar gematigde, tolerante maar tevens religieuze houding in het huidige mondiale conflict tussen de beschavingen.