Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Kunst & architectuur

Een bruidegom draagt een songket, West-Sumatra

Indonesische kunst

De Indonesische archipel herbergt vele oude culturen die hier geworteld zijn, maar heeft door de eeuwen heen ook invloeden overgenomen uit de Indiase, Chinese, Arabische en Europese culturen. Ondanks deze buitenlandse culturen en tradities worden er op Indonesië creaties geproduceerd die je nergens anders ter wereld zult vinden.


Zo is de Indonesische cultuur rijk aan verschillende kunsten en ambachten. In de textiel wordt op Sumatra een aantal van de beste goud-en zilver-draad sargons geweven, beter bekend als songket. Op Zuid-Sulawesi produceren vrouwen kleurrijke handgeweven zijde en op Bali, Flores en Timor worden enkele van de beste stoffen uit natuurlijke vezels geproduceerd met behulp van ingewikkelde motieven.


In de houtambacht worden er op Bali prachtige beelden gemaakt, zowel traditionele als moderne, net als door de Asmat op Papoea. Op Midden-Java produceren handwerkslieden fijn gesneden meubilair en de Bugis scheepsbouwers van Zuid-Sulawesi bouwen vandaag de dag nog steeds de majestueuze ‘Phinisi’ boten.


Op 2 oktober 2009 heeft de UNESCO de Indonesische ‘Batik’ erkend als Immaterieel Cultureel Werelderfgoed, als toevoeging op de eerder erkende Indonesische ‘Keris’ (de golvende mes dolk) en de ‘Wayang’ schaduw poppen. Verder wordt de ‘Angklung’, het bamboe muziekinstrument uit West-Java, beschouwd als Werelderfgoed als zijnde uniek ‘Indonesisch’.

Architectuur

De architectuur van Indonesië heeft dezelfde diversiteit in zich als de culturele, historische en geografische invloeden die Indonesië hebben gevormd. De Indonesische architectuur is sterk beïnvloed door de uiteenlopende culturele invloeden die hier gebracht werden door invallers, kolonisten, missionarissen, kooplieden en handelaren. De belangrijkste traditionele, buitenlandse architectonische invloeden zijn de Indiase bouwstijlen, maar ook Chinese, Arabische, en meer recente de Europese bouwstijlen zijn belangrijk geweest sinds de 18e en 19e eeuw.

Traditionele huizen, Noord-Sumatra

Religieuze architectuur

Het meest opvallende voorbeeld van religieuze architectuur in Indonesië te zien is op Java, maar verspreid over de rest van de archipel zul je ook verschillende voorbeelden van religieuze architectuur aantreffen. Op het eiland Java, waar meerdere religieuze overtuigingen naast elkaar leven, zie je dit goed terug in de architectonische stijlen. Dit heeft geresulteerd in de samenvloeiing van de structurele stijlen van hindoeïstische, boeddhistische, islamitische, en in mindere mate, christelijke architectuur, in een unieke Javaanse interpretatie.

Traditionele architectuur

Een kernmerkende stijl van de traditionele woningbouw die uniek is voor iedere etnische groep in Indonesië heeft de naam Rumah adat. Afgezien van enkele kleine verschillen en de diversiteit van stijlen, worden traditionele huizen in Indonesië gebouwd met een aantal gedeelde kenmerken zoals houtbouw, gevarieerde en uitgebreide dakconstructies, en paal en balk constructies die de belasting rechtstreeks naar de grond brengen.


Deze huizen zijn het middelpunt van sociale relaties, traditionele wetten, taboes, mythen en religies die de dorpelingen met elkaar verbinden. Het huis dient als de voornaamste eenheid van het gezin en de gemeenschap, en is het vertrekpunt voor vele activiteiten van de bewoners.