Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Flora & fauna

Bromo vulkaan, Java

Het gematigde klimaat, de vruchtbare bodem door lava en de mineralen die op het land en in de zee aanwezig zijn, maken Indonesië een ideale habitat voor een groot aantal unieke en inheemse flora en fauna. Indonesië is één van de landen met de grootste verscheidenheid aan diersoorten die op het land en in de zee leven.


De flora en fauna van Indonesië wordt in tweeën gedeeld door de ‘Wallace Line’, die loopt tussen Bali en Lombok en verder noordwaarts tussen Kalimantan en Sulawesi. Ten westen van de lijn zijn de vegetatie en wilde dieren meer Aziatisch, terwijl ten oosten van de lijn deze meer lijken op die van Australië.


De vegetatie die je in de verschillende delen van de archipel vindt variëren afhankelijk van de hoeveelheid neerslag, de bodem en de hoogte. Op de nattere eilanden, op Sumatra, Kalimantan en Papoea, bedekken regenwouden grote gebieden. Deze bossen zijn rijk aan waardevol hardhout, aromatische kruiden en bomen, maar ook exotische fruitbomen. Deze gebieden worden echter bedreigd door de illegale houtkap en menselijke nederzettingen waardoor grote delen van de bossen zijn veranderd in verlaten en onvruchtbare gronden die zorgen voor overstromingen en erosie.


Op de eilanden ten oosten van Bali, bekend als de Nusatenggara eilanden (of ooit bekend als de Kleine Sunda-eilanden), zijn er savannen, terwijl de bergtoppen zoals bijvoorbeeld die van Mt. Gede National Park doen denken aan Zwitserland, op slechts 100km van Jakarta.


Java-muis hert (of Kantjil)

De wilde dieren van Indonesië variëren van de Java-muis herten (of Kantjil) en de eenhoornige neushoorn tot de Sumatraanse en Kalimantan Orang Oetan, de Sulawesi Anoa (een kleine waterbuffel), de prehistorische reusachtige Komodo hagedis en de exotische paradijs vogel op Papoea.


Ook de flora van Indonesië mag er wezen. Wat bijvoorbeeld te denken van de Raflesia Arnoldi in Bengkulu, één van ‘s werelds grootste en meest unieke bloemen.


Om deze prachtige flora en fauna te behouden heeft Indonesië 44 nationale parken aangewezen door de gehele archipel, zowel op land als in de zee. Een groot aantal van deze beschermde natuurgebieden zijn open voor ecotoerisme of beschikken over botanische tuinen of dierentuinen.