Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Praktische informatie

Shiva tempel in het Prambanan complex, Java

Indonesië is een zeer uniek en bijzonder land, gelegen in Zuid-Oost-Azië. Het land is over de hele wereld beroemd om zijn eilanden en prachtige landschappen. Of je nou als backpacker of met je familie naar Indonesië gaat, voor ieder budget heeft het land zeer veel te bieden. We geven je hier de nodige praktische informatie om je op weg te helpen voor je reis naar Indonesië.

Beste reistijd

Indonesië kent het hele jaar door gematigde klimaatsomstandigheden. Er zijn eigenlijk maar twee seizoenen in Indonesië, een droog en een nat seizoen. De weersomstandigheden kunnen wel verschillen per bestemming. De beste tijd om Indonesië te bezoeken is tijdens het droge seizoen tussen april en oktober. De luchtvochtigheid is in deze periode relatief minder en het weer is het meest aangenaam in deze tijd van het jaar.


Belangrijke toeristische periode’s in Indonesië zijn het einde van de Ramadan, Kerstmis en half juni tot half juli, wanneer een groot aantal toeristische bestemmingen zoals Java, Bali, Sumatra en Sulawesi bezocht worden door toeristen.

Tijdzones in Indonesië

Indonesië kent drie verschillende tijdzones:

West-Indonesische Tijd (5 uur later dan Nederland)

Sumatra, Java, Madura, West-Kalimantan en Centraal-Kalimantan vallen onder deze tijdzone.

Centraal-Indonesische Tijd (6 uur later dan Nederland)

Oost-en Zuid-Kalimantan, Sulawesi, Bali en Nusa Tenggara vallen onder deze tijdzone.

Oost-Indonesische Tijd (7 uur later dan Nederland)

De Molukken en Irian Jaya vallen onder deze tijdzone.

De hoofdstad Jakarta valt onder de Oost-Indonesische Tijdzone, waar het 7 uur later is dan Nederland.

Openingstijden

De standaard openingstijden van banken zijn van 08:00 uur tot 15:00 uur van maandag t/m vrijdag. Echter zijn er verschillende banken met vestigingen in hotels of winkelcentra die langer open zijn, een aantal op zaterdag.


Kantoortijden zijn doorgaans van 08:00 uur tot 16:00 uur of van 09:00 uur tot 17:00 uur, met een lunchpauze tussen 12:00 en 13:00 uur. Meestal zijn kantoren op zaterdag gesloten, waaronder ook overheidsgebouwen. Overheidsdiensten werken van 08:00 uur tot 16:00 uur.

Elektriciteit

De elektrische voeding is in alle regio’s van Indonesië 222 volt. Let hier dus goed op met je 110-volts elektronische apparaten. Op de stopcontacten passen dezelfde afgeronde stekkers als in Nederland (technisch bekend als Type C, E en F). In de grote steden bieden de meeste hotels een internetverbinding of gratis WiFi.

Meer praktische informatie voor Indonesië: