Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Indonesisch eten & drinken

Chili pepers

De combinatie van een geografische en culturele diversiteit hebben er voor gezorgd dat Indonesië één van de meest unieke keukens in de wereld heeft. Hoewel het Indonesische eten over het algemeen eenvoudig is, voegt het overvloedige gebruik van kruiden, grassen en bladeren veel smaak toe aan de meeste gerechten.


Vaak wordt gedacht dat al het Indonesische eten pittig en heet is door het gebruik van chili pepers, maar de meest gebruikte kruiden zijn echter koriander, komijn en gember, wat allemaa relatief milde kruiden zijn. Daarnaast worden de meeste Indonesische maaltijden bereid met contrasterende smaken, zoals een pittige zoete of hete saus, geserveerd op een bedje van gewone witte rijst, een populaire maaltijd in het hele land.

Rijst

Rijst is het belangrijkste hoofdbestanddeel van Indonesisch voedsel. Het zit bijna in ieder maaltijd verwerkt en is vaak een belangrijke ingrediënt voor desserts en dranken. De twee meest voorkomende types zijn nasi putih (langkorrelige witte rijst) en nasi ketan (kleefrijst), een rijst die meestal wordt gebruikt om gebak, snacks en andere zoete lekkernijen te maken. Indonesiërs die zich geen rijst kunnen veroorloven, of die wonen in gebieden met een slechte bodem of weinig regen, moeten vertrouwen op alternatieve hoofdbestandsdelen zoals yams of sojabonen.

Nasi goreng

Indonesische kookkunst

De meest voorkomende methoden voor het bereiden van voedsel in Indonesië is bakken, maar grillen, sudderen, stomen en zelfs stoven (de meeste vaak met kokosmelk) zijn ook populair. Enkele van de meest gebakken artikelen zijn boemboe’s (basis kruidenpasta), die vaak bij rijst en verschillende soorten vlees als kip, geit of rundvlees bereid worden. De laatste voorbereiding voor veel maaltijden bestaat uit het toevoegen kokosmelk, een essentieel ingrediënt en een verdikkingsmiddel voor veel sauzen. Nasi goreng (gebakken rijst), mie goreng (gebakken noedels) en gado gado (groenten overgoten met pinda saus en een gesneden gekookt ei) zijn enkele typische Indonesische gerechten.


Hoewel er veel overeenkomsten bestaan tussen eilanden, zijn er ook minstens even zo veel regionale verschillen. Zo is het meeste erkende Indonesische eiland Bali de thuisbasis van gekookte eend en babi guling (varken). Minahasa geniet van muizen en honden, en de Sundanese op West-Java eten liever hun vlees of vis gekookt in het bloed van de buffel of een varken. De meeste Indonesiërs houden ook van de durian, een ovale vrucht zo groot
als een voetbal met een zeer sterke geur.


Aangezien Indonesië een archipel is, is vis ook één van de favoriete etenswaren van Indonesiërs. Vis en schaaldieren zijn er in overvloed en in een grote verscheidenheid, zoals bijvoorbeeld kreeft, oesters, garnalen, inktvis of krab.


Naast de traditionele Indonesische gerechten, zijn Chinese en continentale gerechten ook enorm populair in Indonesië. Veel populaire voedselketens hebben ook hun vestigingen in de grote steden van Indonesië.

Drank

De meest voorkomende en populaire Indonesische drankjes en dranken zijn teh (thee) en Kopi (koffie). Indonesische huishoudens serveren vaak teh manis (zoete thee) of Kopi tubruk (koffie gemengd met suiker en heet water en direct in en kop gegoten zonder afscheiding van de koffie). Sinds de koloniale Nederlands-Indië tijd, zijn plantages belangrijke producenten van koffie, thee en suiker, vooral op Java en zijn zoete koffie en thee populaire dranken voor Indonesiërs.


Jonge kokosnoot (es Kelapa muda)

Ook vruchtensappen zijn erg populair in Indonesië. Zo drinken ze hier onder andere sinasappelsap (jus jeruk), guave (jus jambu), mango (jus Mangga), zuurzak (jus sirsak) en avocado (jus alpokat). De avocado wordt vaak geserveerd met gecondenseerde melk en chocolade siroop als een dessert. Verder worden er veel drankjes gemengd met ijs, zoals jonge kokosnoot (es Kelapa muda), gras jelly (es cincau), cendol (es cendol of es dawet), avocado, jackfruit of durian.


Warme, zoete drankjes zijn er ook, zoals bajigur en bandrek die vooral populair zijn in West-Java. Beide zijn op basis van kokosmelk of kokosnoot suiker (gula jawa), gemengd met andere kruiden. Sekoteng, een warme drank op basis va gember die pinda’s, in blokjes gesneden brood, en pacar cina omvat, is te vinden in Jakarta en West-Java. Wedang jahe (warme gember drank) en wedang ronde (een warme drank met een zoete aardappel ballen) zijn bijzonder populair in Yogyakarta, Midden-Java en Oost-Java.


Gezien de meerderheid van de Indonesische bevolking moslim is, is alchohol voor veel Indonesiërs verboden. Echter, als sinds de oudheid werden er inheemse alcoholische dranken gemaakt in de eilandengroep. Zou zouden de mensen op het oude Java wijn drinken, die gemaakt is van palm sap genaamd tuak (palmwijn). Tegenwoordig is tuak nog steeds populair in de Batak regio op Noord-Sumatra, waar een meerderheid van de bevolking chirsten is. Een traditionele Batak bar waar tuak geschonken wordt noemt met lapo tuak. Op Bali is de Balinese rijst wijn zeer populair. Daarnaast zijn er ook een aantal lokale biermerken in Indonesië, waaronder Bintang Bier en Anker Beer.