Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Met de zorgverzekering op vakantie

Met de zorgverzekering op vakantie

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk ongestoord van deze heerlijke tijd genieten. Toch is het mogelijk dat je in een lastige situatie terecht komt. Juist daarom is het belangrijk om te weten dat je in het buitenland niet hetzelfde verzekerd bent als in Nederland. Hoe dit is geregeld, is per land verschillend. Je bent nog steeds verzekerd, maar de medische zorg die je kunt krijgen en de vergoeding daarvan hangen af van het land waar je op vakantie bent. Soms dekt jouw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal.


In dit artikel een aantal praktische tips die jouw vakantie iets aangenamer maken.

Bewijs van verzekering

Wanneer je op vakantie gaat in het buitenland moet een zorgverlener kunnen zien dat je in Nederland verzekerd bent. Als je dit niet kunt bewijzen, levert dit extra administratief werk op. Je doet er daarom slim aan om voordat je op vakantie gaat een Europese zorgpas aan te vragen.


Deze zorgpas wordt herkend in het buitenland en heet de European Health Insurance Card (EHIC). De EHIC zorgt er voor dat je in het buitenland medische hulp kunt krijgen die in het basispakket hoort. Dit geldt overigens alleen als je op vakantie bent of voor werk in het buitenland verblijft. De EHIC pas geeft geen dekking wanneer je speciaal naar het buitenland gaat voor een medische ingreep.


Op de pas staat een handig nummer voor noodgevallen in het buitenland. De pas is die jaar geldig in de Europese Unie en Australië, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen en Zwitserland.

De kosten

De prijzen en vergoedingen zijn per land verschillend. Het kan daarom voorkomen dat jouw zorgverzekering niet alle kosten verzekerd. De meeste zorgverzekeraars vergoeden namelijk alleen voor de hoogte van de zorg zoals die in Nederland zou zijn. Komen er in het buitenland extra kosten bij? Dan moet je deze kosten zelf betalen. Als je deze hoge kosten wil voorkomen, kun je er over nadenken om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Extra verzekering

Wil je het zekere voor het onzekere nemen en je extra verzekeren? Dan kun je een reisverzekering afsluiten. Met een reisverzekering ben je niet alleen verzekerd voor zorg in het buitenland maar ook tegen diefstal en schade. Een reisverzekering is daarom beslist een aanrader. Zeker als je een verre reis gaat maken, is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten.

Als je naar Indonesië op vakantie gaat

Gaat de reis naar het prachtige Indonesië? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Vaccinaties bijvoorbeeld. Vaccinaties beschermen je tegen diverse infectieziekten die in Indonesië voorkomen. Deze vervelende ziektes kunnen niet alleen de vakantie bederven maar het kan ook impact hebben op je leven. Ga daarom goed beschermd op reis.

Wel of geen vaccinaties?

Of je in Indonesië vaccinaties nodig hebt, is afhankelijk van je gezondheidssituatie, de duur van het verblijf en de gebieden waar je verblijft.


Zo is de gele koorts vaccinatie alleen verplicht wanneer je Indonesië wilt inreizen vanuit een land waar de gele koorts voorkomt. Als je vanuit Nederland naar Indonesië reist en onderweg niet in een ‘gele koorts land’ komt, is de vaccinatie niet verplicht.


Er worden voor Indonesië een aantal vaccinaties aanbevolen voor diverse reizigersziekten. Deze worden altijd geadviseerd ongeacht de duur en verblijfplaats in Indonesië. Hierbij moet je denken aan:


- DTP (tegen difterie, tetanus en polio)
- Hepatitis A vaccinatie
- BMR vaccinatie


Als je langer dan twee weken in Indonesië verblijft, is het aan te raden om je ook in te enten tegen buiktyfus. Ga je langer dan twee maanden naar Indonesië? Dan zijn ook de volgende vaccinaties aan te raden:


- BCG vaccinatie
- Hepatitis B vaccinatie
- Japanse Encefalitis vaccinatie
- Rabiës vaccinatie


Bovenstaande vaccinaties kunnen ook bij een korter verblijf geadviseerd worden. Dit hangt af van je persoonlijke vaccinatieadvies.

Vergoeding van de zorgverzekering

Vaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering maar in de meeste gevallen wel vanuit de aanvullende verzekering. Om voor deze vergoeding in aanmerking te komen, moet de vaccinatie worden uitgevoerd door een Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).


Als je niet voor onaangename verassingen wilt komen te staan, bekijk je vooraf de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je met een gerust hart op vakantie.


Bron: UnitedConsumers

Reageren