Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


De drie gekleurde meren van Kelimutu

De drie gekleurde meren van Kelimutu

Ze liggen alle drie op dezelfde vulkanische plek, maar toch hebben de drie kratermeren van Kelimutu duidelijk verschillende kleuren. Nergens anders ter wereld is zo’n kleuren variatie te vinden.


Kelimutu (Indonesisch: Gunung Kelimutu) is een complexe vulkaan op het Indonesische eiland Flores in de provincie Oost-Nusa Tenggara. De drie meren hebben allemaal verschillende namen en eeuwenlang heeft de lokale bevolking geloofd dat de meren spirituele rustplaatsen van voorouders zijn. Er wordt ook gezegd dat de meren van kleur veranderen afhankelijk van de stemming van de geest.

De drie meren van Kelimutu

Tiwu Ata Mbupu

Het meer van de Oude Mensen (Tiwu Ata Mbupu) ligt op de meest westelijke punt van de vulkaan en is blauw. Dit meer ligt apart van de andere twee kratermeren en men zegt dat de geesten van ouderen die een rechtvaardig leven hebben geleid hier komen om te rusten.

Tiwu Nuwa Muri Koo Fai en Tiwu Ata Polo

De twee andere meren delen een kraterwand. Het Meer van jonge mannen en vrouwen (Tiwu Nuwa Muri Koo Fai) is karakteristiek groen. Het derde meer, Het Betoverde Meer (Tiwu Ata Polo) is vaak bloedrood, maar kan ook olijf groen van kleur zijn. Dit is het meer waar de slechte mensen heen gaan, jong, oud, man of vrouw.


Kelimutu zelf betekend ‘kokend meer’ en vaak kun je hier als bezoeker dan ook stoom omhoog zien stijgen vanaf het oppervlak van de meren.


Hoewel er nooit wetenschappelijk onderzoek is gedaan onder het oppervlak van de meren, wordt aangenomen dat de kleur afwijkingen veroorzaakt worden door fumarole onder het water. Dit zijn openingen in de aardkorst die gas en stoom uit laten. Deze veroorzaken opwellingen, die voedselrijk (en dus gekleurd) water omhoog drijven en ander water naar beneden, waardoor het uiterlijk verandert.

Tiwu Nuwa Muri Koo Fai

Mount Kelimutu ligt in het gelijknamige nationale park op het eiland Flores. Hoewel het eiland 350 kilometer lang is, is het park zelf klein, met Ende als dichtstbijzijnde stad op zo’n 60 kilometer afstand. Echter het kleine boerendorpje Moli wordt vaak gebruikt als basiskamp voor een bezoek aan de vulkaan.


Als bezoeker van de meren weet je nooit precies welke kleuren de meren zullen hebben, aangezien deze vaak van kleur veranderen. In tegenstelling tot andere kratermeren, waarbij de kleurvariatie is te voorspellen, is dat niet het geval bij de drie meren van Kelimutu. De kleuren kunnen blauw, groen en zwart zijn, maar ook veranderen in wit, rood en blauw.


De meeste mensen die de vulkaan beklimmen doen dit bij dageraad. Later in de ochtend zijn de drie meren vaak verhuld in mist. Echter, halverwege de middag trekt deze mist meestal weer weg en vaak ben je hier dan een van de weinigen aanwezig. De wandeling terug naar Moli moet je overigens niet te laat inzetten, om voor het donker weer terug te zijn.

Blijf op de paden!

Onoplettende bezoekers hebben in het verleden een onofficiël parcours rond de rand van de meren gevolgd. Losse vulkanische stenen hebben dit pad zeer gevaarlijk gemaakt en ook de dampen die voortvloeien uit de meren zijn gevaarlijk. Als je in een meer valt, dan kom je er niet levend uit, dus blijf hier absoluut achter de hekken. In 1995 viel een Nederlandse toerist langs de steile helling in het Tiwu Nua Muri Kooh Fai meer. Ondanks een vijfdaagse zoektocht is zijn lichaam nooit meer teruggevonden.


Ondanks dat de vulkaan en de meren buiten Azië niet heel bekend zijn, beschouwen velen Kelimutu als een van de zeven wonderen van de natuur en wij kunnen het hier moeilijk mee oneens zijn. Maak je een rondreis door Indonesië, dan is een bezoek aan deze plek dus zeker aan te raden!


Lees hier Flores reiservaringen van reizigers die dit eiland hebben bezocht.

Tags: ,

Reageren