Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Verbod op apenshows in Jakarta

Verbod op apenshows in Jakarta

Binnenkort zullen er in de Indonesische hoofdstad Jakarta geen apenshows meer te zien zijn op straat. Volgens de Javaanse autoriteiten komt er een verbod op de apenshows.


In de shows worden aangeklede makaken gebruikt die door een ketting om hun nek zijn getraind om op hun achterpoten te lopen. Vaak dragen ze een masker en doen ze allerlei trukjes, zoals dansen, trommelen of fietsen.


Afgelopen week zijn de autoriteiten de straat op gegaan om de apen en hun bazen op te zoeken. Voor 65 euro kochten zijn de apen om ze onder te brengen in een dierentuin buiten de stad. Hun bazen krijgen hulp bij het vinden van een nieuwe baan.


Of deze ingreep in Jakarta veel invloed zal hebben op het uitbannen van de apenshows is nog maar de vaag. In 2011 werd een soortgelijke actie uitgevoerd, waarbij destijds zo’n veertig apen werden gered. Volgens dierenwelzijnorganisaties zijn er in Jakarta zo’n 200 apen die worden ingezet in apenshows. Tot dusver werden er nog maar 22 dieren van de straat gehaald.


Volgens gouverneur Widodo van Jakarta zijn de shows niet alleen slecht voor het dierenwelzijn, maar zouden ze ook de openbare orde verstoren. De apen kunnen bovendien ziektes overbrengen.

Reageren