Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Batavia in Jakarta

Batavia in Jakarta

Veel Nederlanders die goedkoop vliegen naar Indonesië starten gaan direct door naar Bali. Dat is erg zonde want het bezoeken van Jakarta is ook zeker de moeite waard. Ten tijde van de Nederlandse bezetting (1621-1942) heette Indonesië alleen Nederlands-Indië met als hoofdstad Batavia. Dit was het geval tot 1942, nog helemaal niet zo lang geleden dus. Wat kunnen we nog terug vinden van de Nederlandse invloeden?


Zo nu en dan kom je nog een oudere man of vrouw tegen welke nog Nederlands spreekt, maar dit is toch langzaam aan het verdwijnen op het grootste eiland van Indonesië. 70 jaar na dato zijn het voornamelijk de (veelal vervalen) gebouwen de laatste stille getuigen.


Het gedeelte bij uitstek om de Nederlandse historie te zien is Oud Batavia. Een goed startpunt is het centrale plein Taman Fatahillah. Daar vind je ook het oude gouverneurshuis waar tegenwoordig het Historisch museum van Jakarta (Fatahillah Museum) in is gevestigd. Het museum is zeker het bezoeken waard en voor een entree van 3000RP (€0,20 cent!) kan je echt geen buil vallen.


De oude Hoenderpasar brug

Een andere must see is de oude Hoenderpasar brug. Deze brug is een typisch Nederlandse ophaalbrug die we nu ook nog in Amsterdam zien. De naam van de brug stamt af van de kippen- (hoenders) en groentemarkt die hier in de 17e en 18e eeuw werd gehouden. In tegenstelling tot veel gebouwen verkeerd deze meer dan 200 jaar oude ophaalbrug in perfecte staat. Hier doet de gemeente ook alles aan om dit zo te houden, want verkeer mag er niet meer overheen. Zelfs niet te voet.


Zo is ook de witte uitkijktoren “de Uitkijk” of “Syahbandar” toren nog in goede staat. De toren is gebouwd op de muren van het oude fort Culemborg en is in 1839 gebouwd als sein- en observatiepost. Wanneer je deze toren beklimt heb je een mooi uitzicht over de historische omgeving. Opvallend aan de toren is dat deze toren, net zoals de toren van Pisa, erg schuin staat. Daarom heet deze toren in de volksmond ook de “Rocking tower”. Deze naam is afgeleid van het feit dat wanneer er zwaar verkeer langs reed, de toren op zijn grondvesten aan het schudden was. De toren is inmiddels gerestaureerd en weer in volle glorie te bewonderen.


Er is nog veel van de oude Hollandse glorie te bewonderen, en je kan je zeker een halve dag vermaken in Oud-Batavia. Een goede tip is om te kijken of je een local kunt strikken om je rond te leiden. Onderhandel wel van te voren over de prijs zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.


Een tussenstop van een aantal dagen in Jakarta is dus echt aan te raden. Vanaf Jakarta kan je altijd nog je vliegtickets naar Bali boeken of over het land een prachtige reis maken over Java en het eiland op een geweldige manier ontdekken. Als afsluiting van je vakantie ga je dan nog een week ontspannen op het strand van Kuta Bali.

Tags:

Reageren