Alle reizen in één overzicht, Uitgebreide reisgids, Nieuws & achtergronden


Zeldzame Sumatraanse neushoorn geboren

Zeldzame Sumatraanse neushoorn geboren

In het westen van Indonesië is dit weekend een zeldzame Sumatraanse neushoorn geboren. De Sumatraanse neushoorn is een ernstig bedreigde diersoort. In het Indonesische heiligdom, het Way Kambas National Park in Lampung, Sumatra, beviel de Sumatraanse neushoorn in gevangenschap. Het is nog maar de vierde keer in de afgelopen eeuw dat er een neushoorn van deze soort in gevangenschap is geboren


“Ratu is bevallen van een mannelijke baby om 12:45 op de vroege zaterdagochtend en zowel de moeder als de baby maken het goed”, zei natuurbeschermer Widodo Ramono, die werkt in het heiligdom op de zuidpunt van Sumatra.
De laatste drie geboorten van een in gevangenschap levende Sumatraanse neushoorn vonden plaats in de Verenigde Staten, in het Cincinnati Zoo in Ohio. Eén daarvan was een mannetje genaamd Andalas die onlangs naar Indonesië werd gebracht om te paren met Ratu, die opgroeide in het wild. Ratu had als twee keer een miskraam gehad bij voorgaande pogingen.


Het aantal Sumatraanse neushoorns is in de afgelopen 20 jaar met 50 procent gedaald, wat grotendeels te wijten is aan stroperij en de afname van de tropische habitat. Er leven nu nog zo’n 200 Sumatraanse neushoorns, waarvan de meeste in Zuidoost-Azië.

Reageren